Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Reference zákazníků
Udržitelná logistika

Moderní hliněný sklad kombinuje produktivitu a architekturu

Ekologické principy společnosti jsou vtěleny do budovy Ricola Herb Center. Hala je vyrobena z hlíny, přírodního stavebního materiálu. Srdcem haly je koncept skladu založený na krátkých vzdálenostech doplněný o 23 našich energeticky úsporných vysokozdvižných vozíků. 

Velká společnost s malou ekologickou stopou

Za těmito pytli s bonbóny Ricola se skrývá království sladkostí. Centrální kancelář společnosti ve švýcarském Laufenu monitoruje export do více než 50 zemí světa. Základem je Herb Center v areálu společnosti. Každý rok je v této hale (s rozlohou 3 600 metrů čtverečních) umyto, usušeno, nadrceno, skladováno a smícháno 1,4 milionu tun čerstvých bylin. Ze sousedících výrobních hal je každý rok odesláno 290 milionů balení. Kvůli 400 zaměstnanců je nutné zajistit naprosto hladkou logistiku.

Základní princip společnosti stojí nade vším: Ochrana přírody. Ve společnosti Ricola je vše ekologické, od přírodních složek po dodavatelský řetězec. Tato švýcarská společnost dodržovala ekologické trendy dávno předtím, než se staly mainstreamem. Jakožto vzor ekologického chování požádala společnost Ricola hvězdné architekty ze studia Herzog & de Meuron, aby navrhli jejich Herb Center z přírodního materiálu: Jedná se o největší hliněnou stavbu v Evropě. Výroba a efektivita mají vysokou prioritu, takže vše, co se děje za zavřenými dveřmi centra, je ekologické. Zejména logistika skladu pomáhá snižovat uhlíkovou stopu.

Thomas Aeschlimann
provozní manažer kultivace bylin v Ricola

„Řešení od společnosti Jungheinrich pro nás znamená, že jsme schopni zajistit efektivitu a udržitelnost svých interních logistických procesů ve skladu.“

Koncept skladu s ideálním využitím prostoru

Náš koncept skladu vyhrál ve výběrovém řízení. Je charakterizován optimálním využitím prostoru a krátkými trasami. V našem skladu s úzkými uličkami je vše navrženo do jedné linie. Pro šířku uličky mezi regály pro palety typu B je ve skladu potřeba jen minimální prostor. Naše paletové regály zlepšují využití prostoru, protože umožňují skladování do větší výšky. Naše vysokozdvižné vozíky umožňují hladký tok materiálu.

Energeticky úsporné vysokozdvižné vozíky

Řada úzkých vysokozdvižných vozíků EKX 513 je vyrobena na míru pro Herb Center. Karanténní sklad, řezací systém a míchací linka jsou vybaveny elektrickými vozíky EFG 216k se třemi koly. S dopravou v sousední výrobní hale pomáhá elektrický nízkozdvižný vozík EJE C20. Naše vysokozdvižné vozíky rovněž přispívají k ekologickému provozu díky vysokému výkonu a nízké spotřebě energie. Díky třífázové technologii společnosti Jungheinrich dosahují optimální účinnosti a při brzdění rekuperují energii. Jedno nabití baterie vystačí na dvě plné směny.

„Máme již spoustu dobrých zkušeností ohledně kvality a spolehlivosti těchto vozíků, a stejně tak s odborností společnosti Jungheinrich v oblasti vybavení skladu. Nebylo to nijak obtížné rozhodování,“ říká Thomas Aeschlimann, provozní manažer kultivace bylin ve společnosti Ricola. „Řešení od společnosti Jungheinrich pro nás znamená, že jsme schopni zajistit efektivitu a udržitelnost svých interních logistických procesů ve skladu.“

Máte otázky?