Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Příběh šroubů
Věřte pevným spojením

Příběh šroubů

Ve výrobě je každý šroub důležitý. Logistické řetězce proto musí být 100% spolehlivéInteligentní logistika je nezbytná, aby bylo možné v pravý čas spojit vše, co má být spojeno.

Pevný celek

Šrouby se používají již více než 2 000 let. Už ve starověkém Řecku Archimedes (287–212 př.nl), jeden z největších inženýrů v historii, používal princip šroubu v zařízení na zvedání vody. Úspěšně vyrobil šroub ze dřeva. Umožnil tak lidem spolehlivě zavlažovat pole. Jako upevňovací a spojovací prvek se šroub používá více než 500 let. Johannes Gutenberg, vynálezce moderního knihtisku, používal tyto malé zázraky například ve svých tiskových lisech. Tímto způsobem pomáhaly přepisovat historii techniky a kultury a narušovat starý svět.

Dnes se šrouby vyrobené ze široké škály materiálů, od kovu po dřevo, staly nepostradatelnou součástí našich životů. Protože vytvářejí spolehlivé a obvykle rozebíratelné spojení dvou částí. Jen v Německu výrobci šroubů a nýtů dosahují každoročně tržeb kolem čtyř miliard eur. Například, v každém dnešním automobilu je použito v průměru více než 1 000 šroubů.

Aby se šrouby nestaly nejslabším článkem v dlouhém řetězci, musí se průmyslové výrobní společnosti 100% spolehnout na logistiku dopravy a skladu. Právě zde je prostor pro společnost Jungheinrich, jakožto poskytovatele komplexních automatizovaných skladových logistických systémů se softwarovým rozhraním pro komplexní služby zákazníkům.

WMS je „super mozek“

Koordinace včasného dodání tisíců šroubů, například v automobilovém průmyslu, si vyžaduje „super mozek“. Musí být schopen sledovat celý dodavatelský řetězec a kontrolovat všechny nezbytné procesy ve skladu – jako to dokáže například Systém řízení skladu Jungheinrich (WMS). Úkolem tohoto inteligentního a oceňovaného softwarového řešení je dirigovat celou digitální interakci ve skladu. WMS mapuje všechny procesy od příjmu zboží až po jeho vydávání a kontroluje celý proces. Jak pro velmi velké, tak i velmi malé díly.
 

Šrouby patří mezi takzvané díly C, jejichž hodnota je poměrně nízká, ale které jsou ve velkém množství potřeba. Řízení dodávek a přísunu šroubů se stává stále složitějším, protože doby odezvy a vývoje se v průmyslu stále zkracují. I když se rychlost a složitost zvyšuje, šrouby musí být vždy ve správném množství, ve správný čas a na správném místě ve výrobě. Celý proces je maximálně efektivní, s co nejmenším kapitálovým závazkem, a absolutně spolehlivý.

Materiál v systému Kanban

Spolehlivost je přesně tím, čemu automobilový průmysl, který je silně zaměřen na dělbu práce, přikládá tak velký význam. A čím složitější je úkol, tím více toho musí používané systémy dokázat. Zde může WMS plně uplatnit své přednosti. Například při řízení materiálových toků. V automobilovém průmyslu se nejčastěji používá systém Kanban vyvinutý v Japonsku (kanban: japonský nebo čínský výraz pro „ceduli“). Dva zásobníky vždy zaručují maximální spolehlivost dodávek a dostupnost materiálu. Každý z nich je vybaven čárovým kódem, štítkem typu NFC nebo RFID se zašifrovanými daty o zákazníkovi, místu uložení, číslu výrobku, zásobníku, šarži a obsaženém množství. Když je dosaženo definovaného množství na skladě, je automaticky vystavena objednávka na zákaznický sklad u příslušného dodavatele. Tímto způsobem jsou použité materiály okamžitě doplňovány.

Dopravníky

Vysoká rychlost v automatických skladech pro drobné zboží


Systém řízení skladu dodavatele registruje vstup příchozí objednávky a spouští vyhledání požadovaných šroubů v automatickém skladu pro drobné zboží. To je uloženo v zásobnících a krabicích nebo na paletách, aby bylo co nejrychleji připraveno k expedici. Vysokorychlostní regálové zakladače a dopravníkové systémy zaručují dodatečnou rychlost a přenášejí zásobníky se šrouby na vychystávací stanici rychlostí blesku. A pokud se něco pokazí v automatickém skladu pro drobné zboží, který je prošpikován technologiemi, servisní technik je kdykoliv na dosah. Výroba se proto nezastaví kvůli chybějícímu šroubu.

Poté, co požadované šrouby vychystá na terminálu operátor, jsou připraveny a zabaleny. Jsou také vyskladněny ze systému řízení skladu a mohou být naloženy na dodávku. Dodávka doveze šrouby do výrobního závodu, kde je automaticky vedené vozíky plynule dopraví ve správný čas do montážního procesu. Po montáži zůstane většina šroubů skrytá pod plechy, obložením a kryty auta.

I pro Vás připravíme řešení na míru. Kontaktujte nás:

Čelní elektrický vozík EFG

PRODEJ

E-mail: prodej@jungheinrich.cz

Kontaktujte nás

Máte otázky?