Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Jungheinrich ETW - role papíru
Dát do pohybu papír znamená dát do pohybu lidi

Příběh papíru

Knihy inspirují a vzdělávají. Ale z výroby k potěšení ze čtení vede dlouhá cesta, kterou doprovází i společnost Jungheinrich.

Věci plné příběhů

I přes postupující digitalizaci jsou tištěné materiály mezi čtenáři stále velmi oblíbené. Knihy jsou stejně tak individuální jako jejich logistika.

Husa, která si pyšně vykračuje a nafukuje hruď, kuřátko zvědavě zvedající zobáček k obloze, odpočívající zajíc, natažený v celé své délce: už před 4 000 lety staří Egypťané kreslili svůj pohled na svět ve formě hieroglyfů na svitky papyrusu – unikátní kousky pro vznešené použití. Tyto prehistorické a raně historické „komiksy“ byly předchůdci našich knih, které i nadále každý rok uchvátí miliony lidí po celém světě. Bible byla vytištěna více než tři miliardy krát, dobrodružství Harryho Pottera 325 milionů krát a každý rok v samotném Německu vyjde asi 90 000 nových knižních publikací. Jinými slovy neustále vychází knihy, které uspokojí všechny touhy a zájmy.

Individuální ingredience

Příběh knihy začíná u základní složky papíru: dřeva. Skládá se z celulózy, hemicelulózy a ligninu. V závislosti na konkrétní dřevině mají dřevitá vlákna individuální vlastnosti, které mohou být využity k výrobě široké škály druhů papíru. Více než deset let však člověk používá více recyklovaného papíru než čerstvých dřevěných vláken, zejména v Evropě. Zatímco těžké tahače stále zajišťují pozemní přepravu surovin, základní dopravní úkoly v papírně plní vysokozdvižné vozíky v různých provedeních. Papírenský průmysl se ve své intralogistice stále více vydává cestou udržitelnosti. Například zvýšeným používáním lithium-iontové technologie, která významně přispívá ke snížení bilance CO2.

EDB

Trpělivý papír

Při výrobě papíru se jemně nasekané suroviny nejprve vaří nebo melou ve vodě v závislosti na typu výroby. Výsledné kaši se také říká buničina. Ta je pak nalita na velké síto a rovnoměrně rozprostřena. Pomocí ocelových a pryžových stěrek se z dřevoviny odstraní voda. 
Než ocelové válce vylisují konečný papír, přidávají se minerální plniva, jako je kaolin, mastek a uhličitan vápenatý. Ty zajišťují, aby byl papír hladší, bělejší a lépe potiskovatelný. Poté je hotový lisovaný papír řezán do různých velikostí a dodáván v obrovských rolích nebo v menší míře jako papírové listy pro polygrafický průmysl.

Pro dopravu do tiskáren jsou nezbytná speciální přepravní řešení. Ve spolupráci s papírenským průmyslem vyvinula společnost Jungheinrich řadu speciálních konstrukčních řešení na zakázku. Tato řešení sahají od elektrických tahačů s pluhem, které jsou podobné sněžnému pluhu a které shrnují zbytky papíru po řezání, až po vozíky, které dokáží převážet role papíru vysoké jako člověk s pomocí trnu nebo speciálního nástavce. Tato řešení jsou stejně rozmanitá, jako jsou rozmanité různé druhy papíru. Jakmile je papír ve stroji, může začít tisk, například na ofsetovém tiskovém stroji. V dnešní době ani není nutné stroj zastavovat, když je potřeba vyměnit desku a začít tisknout nový výrobek. Při této rychlosti práce hrají rozhodující roli také ideální transportní řešení pro doplňování papíru. Jsou stejně tak individuální, jako jsou individuální jednotlivé tištěné produkty.

Knihy plné pokladů

Na konci logistického řetězce jsou specializovaní maloobchodníci nebo internetové obchody. I zde jsou vysokozdvižné vozíky Jungheinrich vyhledávanými pomocníky ve skladech a mezi regály. Zejména tehdy, když se tiskoviny musí dostat k lidem rychle. Ať už se chtějí inspirovat v kuchařce nebo zažít vzrušující příběh ze starověkého Egypta, možnosti jsou nekonečné.

I pro Vás připravíme řešení na míru. Kontaktujte nás:

Čelní elektrický vozík EFG

PRODEJ

E-mail: prodej@jungheinrich.cz

Kontaktujte nás

Máte otázky?