Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Product range

Trh s manipulační technikou v ČR si v roce 2020 vedl dobře.

I přes situaci ovlivněnou pandemií COVID-19 trh s manipulační technikou v České republice sice zaznamenal pokles oproti předchozímu roku, avšak i tak se nejednalo o zásadní propad. Některé segmenty dokonce zaznamenaly nárůst.

V loňském se dodalo téměř 8.900 vozíků, což je historicky 4. nejvyšší počet

Trh s manipulační technikou v České republice zaznamenal v průběhu loňského roku pokles o téměř 13 % oproti předchozímu roku. Propad byl nejpatrnější během dlouhé jarní karantény způsobené pandemií COVID-19. I přesto se však v průběhu roku prodalo téměř 8.900 vozíků, což je vzhledem k aktuální situaci na trhu dobrý výsledek a dokazuje sílu českého průmyslu a obchodu.

Spalovací vozíky jsou na ústupu - jejich prodej se podstatně snížil

Největší pokles oproti předchozímu roku postihl segment spalovacích vozíků, který zažil propad o téměř 30 %. Podíl spalovacích vozíků k celkovému počtu prodaných vozíků v roce 2020 tvořil jen 13,7 %, přičemž ještě před 2 lety to bylo 18 % a to i přesto, že platnost emisní normy EURO Stage V byla odsunuta až na rok 2021. Z toho důvodu lze i do budoucna očekávat další ústup spalovacích vozíků ve prospěch elektrických, které jsou už dnes plně schopny nahradit i v tvrdých venkovních podmínkách.

ECE

Výrazný nárůst se projevil v segmentu nízkozdvižných vozíků

Pandemie COVID-19 měla v některých segmentech i pozitivní důsledky. V jejím průběhu vznikl tlak na oblast retail a e-commerce kvůli zavřeným obchodům a nutnosti doručování domů. Z toho vytěžil segment nízkozdvižných vozíků, který zažil oproti loňskému roku výrazný nárůst. Konkrétně segment nízkozdvižných vychystávacích vozíků zažil dokonce nárůst o 50 % oproti předchozímu roku. V tomto segmentu Jungheinrich se svým více než 50% podílem dlouhodobě kraluje zejména díky vysokému výkonu a ergonomii vozíků ECE.

30% podíl Li-Ion baterií na počtu elektrických vozíků Jungheinrich

Li-Ion 2020

Lithium-iontové baterie coby pohon elektrických vozíků jsou čím dál tím víc oblíbené. Jejich procentuální zastoupení v porovnání s klasickými olověnými akumulátory rok od roku roste. Letos jejich podíl na počtu prodaných elektrický vozíků Jungheinrich dosáhl 29,2 %, což je o více než 7 procentních bodů více, než tomu bylo v loňském roce. Důvodem jsou nesporné výhody, které Li-Ion baterie přináší. Žádná údržba, krátké časy dobíjení, možnost mezidobíjení a non-stop provoz bez nutnosti výměny baterie. Jungheinrich navíc nabízí 5letou záruku na baterie a možnost bezplatného návratu k původní technologii v prvních 6 měsících. To jsou argumenty, které Li-Ion baterie staví vysoko nad klasické olověné akumulátory.

Máte otázky?