Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Druhý život Li-Ion bateriím

Společné úsilí o prodloužení životnosti baterie: JT Energy Systems získává podíl ve společnosti NOVUM

JT Energy Systems získal podíl v drážďanské společnosti NOVUM, která se specializuje na umělou inteligenci a baterie. V rámci technologické spolupráce společně prodlužují životnost lithium-iontových baterií.

yužití analytických nástrojů založených na umělé inteligenci umožňuje, aby použité Li-Ion baterie pro vozíky byly vhodné pro druhý a třetí životní cyklus, což významně přispívá k větší udržitelnosti. Využití analytických nástrojů založených na umělé inteligenci umožňuje, aby použité baterie pro vozíky byly vhodné pro druhý a třetí životní cyklus, což významně přispívá k větší udržitelnosti.

Mandy Schipke
jednatelka společnosti NOVUM

„Zkušenosti ukazují, že i v mnoha dříve vyřazených bateriích se stále nacházejí články, které jsou dobré a bezpečné pro další použití."

Lithium-iontové baterie mají často delší životnost než vozíky, v nichž jsou používány," říká Reinhild Kühne, jednatelka společnosti JT Energy Systems. „V budoucnu budeme moci ještě lépe využít plný potenciál baterií, abychom je mohli smysluplně znovu použít ve druhém a třetím životním cyklu." Za tímto účelem analyzují testovací systémy společnosti Novum založené na umělé inteligenci stav lithium-iontových baterií až na úroveň jednotlivých článků. „Už po 90 sekundách přesně víme, jak vysoká je zbývající kapacita baterie," vysvětluje Mandy Schipke, jednatelka společnosti NOVUM. „To nám umožňuje vypočítat, jak dlouho lze příslušnou baterii ještě používat při různých scénářích využití. Zkušenosti ukazují, že i v mnoha dříve vyřazených bateriích se stále nacházejí články, které jsou dobré a bezpečné pro další použití."

Za tímto účelem se po úvodní kontrole na úrovni modulů, která poskytuje informace o celkovém stavu baterie, provádí další test na úrovni článků. Na základě této analýzy jsou články rozděleny do tříd kvality podle jejich stavu. Zcela nepoškozené články lze znovu sestavit do baterií pro vozíky, které jsou nabízeny jako nízkonákladové použité baterie pro opětovné použití. Méně účinné články se používají ve stacionárních bateriích a velkých úložných systémech. Nakonec je třeba recyklovat pouze velmi malou část použitých článků, které již skutečně dosáhly konce své životnosti a nelze je již použít k jinému účelu.

Reinhild Kühne
jednatelka společnosti JT Energy Systems

„Díky této další části životního cyklu jsou lithium-iontové baterie celkově mnohem udržitelnější a ekologičtější."

„Díky této další části životního cyklu jsou lithium-iontové baterie celkově mnohem udržitelnější a ekologičtější," zdůrazňuje Reinhild Kühneová. „Celosvětově jedinečné odborné znalosti společnosti NOVUM v této oblasti byly jedním z hlavních důvodů naší strategické investice do zkušené společnosti." Smlouva o investici byla podepsána v prosinci 2021. V budoucnu by partneři chtěli prostřednictvím společného vývoje dále snižovat emise CO2 při výrobě a recyklaci lithium-iontových baterií. „Spolupráce s JT Energy Systems nám nabízí jedinečné oblasti využití pro optimalizaci našeho produktu," vysvětluje Mandy Schipke. „Zároveň JT Energy Systems těží ze společně získaných znalostí. Jako kooperační partner můžeme již dnes nastavovat nové standardy v odvětví baterií."

Nové testovací systémy lze použít pro všechny typy baterií, a jsou proto mimořádně univerzální a škálovatelné. „Umělá inteligence se samostatně učí, jak zacházet s novými typy baterií," vysvětluje Mandy Schipke. „Maximální flexibilitu nám přináší také patentovaná metoda měření, při které nepotřebujeme znát žádné předchozí informace o baterii. Můžeme dokonce klasifikovat baterie z havarovaných strojů, u kterých již není přístup k systému řízení baterií, a bezpečně je znovu použít ve smyslu recyklačního hospodářství šetřícího zdroje. Dosud se takové baterie musely vždy zcela zlikvidovat."

Testovací data shromážděná systémem jsou uložena v cloudu. S každou další sadou dat získává umělá inteligence NOVUM na kvalitě informací. Připojení ke cloudu umožní v budoucnu nové služby. Pokud se například servis Jungheinrich připojí ke cloudu, může provést analýzu baterie přímo u zákazníka a rozhodnout, zda je třeba baterii vyměnit, či nikoliv. Stačí k tomu malé přenosné servisní zařízení. Umožňuje také stanovit zůstatkovou hodnotu použitých baterií. „Naše testovací systémy podporují vývoj směrem k větší udržitelnosti, využitelnosti a transparentnosti při nakládání s použitými bateriemi. Velmi nás těší, že společně se společností NOVUM významně přispíváme k úspěšnému přechodu na novou energetiku," vysvětluje Reinhild Kühne, jednatelka společnosti JT Energy Systems.

O společnosti JT Energy Systems GmbH

Společnost JT Energy Systems byla založena v roce 2019 společně hamburským specialistou na intralogistiku Jungheinrich a výrobcem baterií Triathlon. Společný podnik vyrábí energetické systémy pro elektrické vozíky. Společnost sídlí v saském Freibergu a slouží rychle rostoucí poptávce po inovativních a udržitelných energetických a bateriových systémech. Společnost má zvláštní odborné znalosti v oblasti oprav a přepracování použitých lithium-iontových baterií.

O společnosti NOVUM engineering GmbH

Společnost NOVUM byla založena v Drážďanech v roce 2014 a získala již několik mezinárodních ocenění za monitoring baterií - včetně Digital Energy Award, Future Mobility Award a titulu nejlepšího high-tech start-upu v Evropě. Společnost využívá umělou inteligenci ke zvýšení ziskovosti a efektivity baterií v oblastech domácích a velkokapacitních úložišť, elektromobility a bateriově napájených zařízení. Díky rychlým testům baterií, které byly přidány v roce 2020, lze nyní plně realizovat i projekty 2. životního cyklu baterií od jejich diagnostiky až po ziskový provoz v oblasti velkokapacitních bateriových úložišť. Technologie NOVUM je chráněna více než 20 patenty, může pracovat online i offline a dokáže kompenzovat chybějící data vlastními metodami sběru.

Podpora Jungheinrich

RECEPCE JUNGHEINRICH

E-mail: info@jungheinrich.cz

Kontaktujte nás

Máte otázky?