Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Vozík s prodlouženými vidlemi ve společnosti Mayer & Cie.

Konstrukce vozíku na zakázku pro usnadnění práce v Mayer & Cie.

S cílem ulehčit práci zaměstnancům dodal Jungheinrich do provozu speciálně přizpůsobený elektrický paletový vozík EJE 340 s délkou vidlí 3.900 mm. S jeho pomocí může 1 člověk pohodlně přepravit náklad, na který bylo dříve potřeba až 5 lidí.

Společnost Mayer & Cie. ročně vyrobí více než 12 tisíc velkoprůměrových pletacích strojů, které jsou po celém světě využívány pro výrobu úpletů, ze kterých se dělají např. trička, povlečení, sportovní oblečení či povlaky na matrace. 1/3 z nich je vyrobena v české pobočce ve Vsetíně.

„Manipulační techniku využíváme k přepravě zabalených pletacích strojů mezi montáží a expedicí. Celková hmotnost jednoho stroje se pohybuje mezi 1,5 a 3,8 tuny,“ řekl Jan Gottfried, jednatel společnosti Mayer & Cie. CZ, s.r.o. Manipulační technika je také využívána k vykládce a nakládce kamionů a distribuci materiálu na montážní pracoviště. Na podzim roku 2020 se společnost rozhodla usnadnit práci svým zaměstnancům a začala hledat řešení, které bude odpovídat specifickým podmínkám provozu. Manipulace vyrobených strojů napříč firmou totiž až do této chvíle probíhala pomocí ručního paletového vozíku. Samotný pletací stroj však váží až 3.800 kg, přeprava tak byla těžká a muselo ji zajišťovat až 5 lidí.

Mayer & Cie. - jednatel společnosti
Jan Gottfried
Jednatel společnosti Mayer & Cie. CZ, s.r.o.

„Od společnosti Jungheinrich máme již několik vozíků a jsme s nimi spokojeni, proto jsme ani při výběru nového stroje nezvažovali nákup od nikoho jiného.“

Specifika vozíku

Po prvotním přeměření a specifikaci provozu přišla na řadu konzultace s produktovým manažerem a německou centrálou Jungheinrich. Bylo nutné zkombinovat parametry vozíku tak, aby 100% odpovídaly požadavkům provozu a zákazníka. V tomto případě se jednalo zejména o délku vidlí zohledňující specifickou polohu těžiště přepravovaného nákladu. Po společných konzultacích byl vybrán elektrický paletový vozík EJE 340 s délkou vidlí 3.900 mm a nosností 4.000 kg, který umožňuje pohodlnou manipulaci pletacího stroje pouze jedním člověkem. V celé České republice nenajdete žádný vozík, který by se specifikací podobal tomuto.

Zapojení do provozu

Výrobou vozíku to však pro Jungheinrich neskončilo. V průběhu května 2021 proběhlo předání vozíku a zaškolení obsluhy. Bylo potřeba vozík otestovat a zjistit, jestli vše funguje, jak má. „Jak to tak již bývá se zahájením provozu vozíku se objevily i drobné problémy, ale jako firma jsme se k nim postavili čelem a snažili se je v co nejkratším čase odstranit. Nyní je vozík zhruba půl roku v provozu a troufám si říct, že se ve společnosti Mayer & Cie. plně aklimatizoval a stal se nedílnou součástí provozu,“ uvedl Jakub Galář, odborný poradce ve společnosti Jungheinrich (ČR) s.r.o.

Jan Gottfried
Jednatel společnosti Mayer & Cie. CZ, s.r.o.

„Elektrický vozík s dlouhými vidlemi nám přinesl úsporu času i lidí, protože jej zvládne pohodlně ovládat pouze 1 člověk.“

Výrazné usnadnění práce

„Od společnosti Jungheinrich máme již několik vozíků a jsme s nimi spokojeni, proto jsme ani při výběru nového stroje nezvažovali nákup od nikoho jiného,“ řekl Jan Gottfried. „Dodání tohoto řešení přineslo výraznou úsporu v oblasti času i lidských zdrojů snížením počtu pracovníků pro manipulaci s našimi výrobky. Přesunovat stroje pouze s ručním paletovým vozíkem bylo velmi namáhavé vzhledem k hmotnosti a rozměrům přepravovaného nákladu. Kolegové ve skladu si práci bez tohoto pomocníka už nyní nedokáží představit,“ uvedl Jan Gottfried.

O společnosti Mayer & Cie.

Vsetínská dceřiná společnost nadnárodního koncernu Mayer & Cie., který má sídlo v Německu, se zabývá výrobou velkoprůměrových pletacích strojů. S produkty z těchto strojů se lidé potkávají v každodenním životě, stačí se rozhlédnout kolem sebe. Trička, sportovní oblečení, povlaky na matrace, sportovní boty – to vše jsou věci, na kterých najdete pleteninu, tedy to, co je výsledkem práce strojů MAYER & CIE. Ročně je v rámci tohoto koncernu vyrobeno a po celém světě distribuováno více než 12 tisíc těchto strojů, z toho třetina je vyrobena právě v České republice. Česká pobočka ve Vsetíně v letošním roce oslavila desáté výročí svého založení, avšak tradice výroby pletacích strojů sahá na Valašsku až do 50. let 20. století, kdy se tyto stroje začaly vyrábět v tehdejší Zbrojovce.

Podívejte se na fotky z provozu:

Případovou studii ve formátu pdf najdete zde:

Máte otázky?