Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
ETA automatický sklad

Automatizace logistického centra společnosti E-T-A

Nové logistické centrum s nejmodernější skladovací a přepravní technikou v Altdorfu s téměř 4.000 paletovými místy a skladem typu shuttle na přepravky s dalšími 94.000 skladovacími místy.

Společnost E-T-A Elektrotechnische Apparate GmbH, založená v roce 1948 s 1 300 zaměstnanci a pěti výrobními závody, prodá ročně 28 milionů výrobků ve více než 60 zemích. Specialista na individuální řešení pro nadproudové ochrany, rozvody elektrické energie, vysílače a inteligentní kompletní systémy již myslí na budoucnost. Podle prognóz v centrále v Altdorfu u Norimberku bude až do roku 2030 docházet k masivnímu nárůstu počtu skladování a vychystávání, a proto společnost E-T-A v současné době staví novou logistickou budovu, která je připravena na budoucnost a kterou lze kdykoli rozšířit o odpovídající skladovací a přepravní techniku s firmou Jungheinrich po boku.

Odpovědnost za realizaci projektu, od plánování a řízení projektu až po servis, leží v rukou společnosti Jungheinrich. Konkrétně má být vybudován automatický výškový sklad s jednou uličkou pro skladování na hloubku dvou palet za sebou (double-deep) s více než 3 800 paletovými místy a obdobně automatický sklad s jednou uličkou na přepravky s více než 56 000 skladovacími místy (na hloubku 3 pozic za sebou), resp. 94 000 skladovacími místy (na hloubku 5 pozic za sebou) pro výrobu a skladování, přičemž sklad bude 95 metrů dlouhý, 19 metrů široký a 27 metrů vysoký.

Společnost Jungheinrich dodává pro tento projekt nejen sklad typu shuttle, včetně dvou výtahových systémů a 32 shuttle vozíků, ale také jeřábový zakladač na palety. Součástí zakázky je také dopravníkový systém s ovládáním a vizualizací a pracovní stanice pro příjem zboží, vychystávání a expedici. Systém WMS (Warehouse Management System) pro centrální řízení všech intralogistických procesů je rovněž od společnosti Jungheinrich.

Komplexní řešení: výškový sklad pro europalety, industriální palety, Gitterboxy a speciální konstrukce je napojen na dopravníkové systémy pro zaskladňování a vyskladňování. "Ve skladu jsou shuttle vozíky přepravovány z úrovně do úrovně pomocí dvojitého manipulátoru," zdůrazňuje zvláštnost Denis Gorbatenko, vedoucí realizace projektu. Prozatím nebude každá skladovací úroveň skladu vybavena vozíkem shuttle. Aby však bylo možné hned od začátku využívat všechny úrovně regálů, je plánován výtahový systém s dvojitým manipulátorem pro přesun shuttle vozíků do dalších úrovní. Ke skladu je připojeno 24 pracovních míst pro manipulaci s malými nosiči nákladů z oblasti příjmu a výdeje zboží a vychystávání objednávek.

Gerd Pohle
Vedoucí logistiky ve společnosti E-T-A

"Jungheinrich nám nabídl nejlepší poměr ceny a výkonu."

Vzhledem k budoucím požadavkům na výkonnost budou výtahové systémy skladu typu shuttle navrženy tak, aby mohly shuttle vozíky odebírat ze dvou úrovní bez nutnosti přejezdu do jiného patra. To znamená: nejvyšší účinnost díky současnému vrácení a opětovnému nakládání shuttle vozíků. Zapojení jako dvoucyklový zdvihač (zakladač) umožňuje kapacitu uličky 800 dvojcyklů za hodinu, přičemž systém bude v provozu ve dvou směnách od pondělí do pátku. Pokud je jeden z výtahových systémů mimo provoz, může být stále používán druhý systém k zásobování a výdeji jednotlivých úrovní. V případě potřeby lze systém rozšířit o další shuttle vozíky.

"Jungheinrich nám nabídl nejlepší poměr ceny a výkonu," říká Gerd Pohle, vedoucí logistiky, a uvádí jeden z hlavních důvodů, který vedle dobrých obchodních vztahů ovlivnil rozhodnutí společnosti E-T-A ve prospěch odborníka na intralogistiku. "Proto jsme se také rozhodli pokračovat ve spolupráci se společností Jungheinrich.

Máte otázky?