Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Vozíky Jungheinrich v Coca-Cole

100 vozíků a až 220 kamionů s nápoji denně

Coca-Cola HBC Česko a Slovensko patří mezi jednoho z největších světových producentů značek společnosti Coca-Cola. V loňském roce zde proběhl tendr, jehož cílem bylo obměnit většinu flotily manipulační techniky. 

Volba nakonec padla na Jungheinrich, a tak většinu práce při distribuci nealkoholických a alkoholických nápojů obstarává žlutá flotila vozíků.

Společnost Coca-Cola HBC Česko a Slovensko je výrobce, prodejce a distributor značkových nealkoholických nápojů společnosti The Coca-Cola Company a od roku 2018 také distributor alkoholických nápojů skupiny Edrington. Během sezóny je potřeba ve výrobním závodu v pražských Kyjích naložit až 220 nákladních automobilů denně, které následně rozváží produkty až do 29 zemí. Pro český trh se zde vyrobí zhruba 300 druhů produktů. To vše klade velké nároky na výběr a efektivní využití manipulační techniky.

Michaela Roupcová
Indirect Procurement Manager ve společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko

"Při výběru vozíků pro nás hrála samozřejmě roli cena a specifikace vozíků. Pro společnost Jungheinrich jsme se však rozhodli zejména díky jejich flexibilitě a přístupu jak Michala Janči, tak celého týmu Jungheinrich."

Li-Ion zefektivnil práci

Při výběru vozíků nešlo pouze o to nahradit stávající stroje novými, ale také zefektivnit procesy ve skladu i ve výrobě. Až do loňského roku zde manipulaci zajišťovaly pouze vozíky s olověnou baterií. Po obhlídce provozu, oboustranné diskuzi nad požadavky provozu a zejména po úspěšném testování nakonec padlo rozhodnutí, že více než polovina vozíků bude s lithium-iontovou baterií. Kromě již notoricky známých výhod, jako je dlouhá životnost, rychlé dobíjení, možnost mezidobíjení a bezúdržbový provoz byla také klíčová ekologická stránka provozu a to, že nebylo nutné budovat žádné další nabíjárny. Po přechodu na Li-Ion baterie došlo k ušetření 14 % emisí CO2 oproti předchozímu provozu. 

Vozíky Jungheinrich v Coca-Cole

Štěpán Dlouhý
Warehouse Manager ve společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

„Ve skladu i ve výrobě má každý vozík své parkovací místo a jsou zde časové prodlevy, které je možné využít na mezidobíjení Li-Ion baterií. Řidič vozík odstaví, napojí na nabíječku a má ho tak vždy plně k dispozici."

Třísměnný provoz s olověnými bateriemi

Sklad ve společnosti Coca-Cola HBC Česko a Slovensko jede na 3směnný provoz a obzvlášť během sezóny je důležité, aby zde nebyly žádné prostoje. Sklad má vybudovanou nabíjárnu, a proto zde manipulaci zajišťují i nadále vozíky s olověnou baterií. „V určitých provozech skladu není čas na mezidobíjení. Proto jsme využili dříve vybudované infrastruktury a v nejnáročnějších aplikacích stále používáme vozíky s olověnými bateriemi, které se během nepřetržitého provozu ve strojích mění,“ uvedl Michal Janča, Key Account Manager ve společnosti Jungheinrich (ČR) s.r.o. A aby byla flotila efektivně využita, je přes období sezóny také využíván pronájem Jungheinrich, díky kterému jsou vozíky k dispozici přesně ve chvíli, kdy jsou potřeba.

Vozíky Jungheinrich v Coca-Cole

Call4Service

Při tak velkém množství vozíků a obzvlášť v období sezóny je třeba se na techniku spolehnout. Ale na každém stroji se občas něco rozbije a v těchto chvílích je důležité, aby se vozík co nejdříve vrátil v plné síle do provozu a nenarušil tok zboží. Pro společnost Coca-Cola HBC byla novinkou aplikace Call4Service, která veškeré servisní procesy zjednodušuje a urychluje. Každý vedoucí jednotlivých týmů má k dispozici přístup do aplikace, ve které najde kompletní flotilu vozíků a vidí, na kterém provozu vozíky jezdí. Servisní úkon pak lze jednoduše objednat prostřednictvím pár kliknutí. Stačí jen naskenovat mobilním telefonem unikátní QR kód daného vozíku, popsat problém a vybrat termín, kdy by bylo opravu nejlepší provést. Dispečer společnosti Jungheinrich pak jen zavolá s konkrétním termínem. „Díky aplikaci Call4Service nám odpadlo spoustu administrativy a zdlouhavé komunikace mezi lidmi,“ oceňuje přínos aplikace Štěpán Dlouhý.

Vozíky Jungheinrich v Coca-Cole

O společnosti 

Coca-Cola HBC Česko a Slovensko je členem skupiny Coca-Cola HBC (Hellenic Bottling Company), působící v 29 zemích Evropy a Afriky. V ČR a SR zaměstnává téměř 1 000 pracovníků. Vyrábí a prodává komplexní portfolio nealkoholických nápojů společnosti Coca-Cola ve všech kategoriích (sycené nealkoholické nápoje Coca-Cola, Coca-Cola Zero, Coca-Cola, Fanta, Sprite, Kinley, balené vody Natura, Römerquelle a Smartwater, džusy Cappy, ovocné nápoje Cappy Pulpy, Cappy Junior a Cappy Lemonade, ledové čaje Fuzetea, sportovní nápoje Powerade a energetické nápoje Monster). Od roku 2018 distribuuje Coca-Cola HBC Česko a Slovensko i značky skupiny Edrington - the Macallan, Highland Park, The Glenrothes a The Famous Grouse a Brugal. V roce 2020 uvedla na český a slovenský retailový trh produkty prémiové značky Costa Coffee. Od roku 2022 je distributorem značky Bacardi-Martini v ČR.

Podívejte se, jak to vypadá v provozu společnosti Coca-Cola:

Máte otázky?