Call4Service
+420 313 333 111 Telefon
Kontaktní formulář
Newsletter
Bateriové úložiště

JT Energy Systems otevírá bateriové úložiště o výkonu 25 MW

Společnost JT Energy Systems za přítomnosti saského premiéra Michaela Kretschmera otevřela bateriové úložiště o výkonu 25 MW ve Freibergu. Tato megabaterie je největší v Sasku a patří mezi nejvýkonnější svého druhu v Německu.

JT Energy Systems, společný podnik výrobce baterií Triathlon a společnosti Jungheinrich AG, bude ve svém bateriovém úložišti ve Freibergu v budoucnu ukládat především elektřinu z obnovitelných zdrojů. Ve fázích přebytku dodávek bude elektřina skladována a později podle potřeby dodávána zpět do sítě.

Reinhild Kühne
jednatelka společnosti JT Energy Systems

"Zejména s ohledem na současný nedostatek energie potřebujeme účinné způsoby skladování obnovitelné energie."

"Naše megabaterie je pro to ideálním řešením. Bateriový systém pomáhá stabilizovat ceny energie a úspěšně zvládnout energetický obrat," říká Reinhild Kühne, jednatelka společnosti JT Energy Systems.

Systém skladování energie se skládá z více než 10 000 bateriových modulů. Velká část z nich pochází z použitých lithium-iontových baterií, které jsou znovu využity především v elektrických vysokozdvižných vozících, ale také v automobilovém průmyslu. "Lithium-iontové baterie lze obecně používat déle než elektrické vozíky, v nichž jsou instalovány. Stacionární systémy skladování energie, jako je ten, který máme ve Freibergu, jsou logickým důsledkem toho, aby bylo možné baterie ještě dlouho smysluplně využívat," říká Kühne.

Další využívání lithium-iontových baterií po jejich použití v elektrických vozících, obvykle po mnoho let, je efektivním, udržitelným a zdroje šetřícím příspěvkem k přechodu na energetiku. JT Energy Systems analyzuje stav použitých energetických modulů, klasifikuje je pomocí umělé inteligence a v případě potřeby je renovuje. V souladu s myšlenkou oběhového hospodářství tak zajišťuje maximální životnost zdrojů a surovin použitých v bateriích. 

Reinhild Kühne
jednatelka společnosti JT Energy Systems

"Vzhledem k rychle rostoucímu podílu elektrických vozíků s lithium-iontovými bateriemi v posledních několika letech předpokládá JT Energy Systems v budoucnu rostoucí počet baterií, které budou využity pro druhý život ve stacionárních úložištích"

Společnost JT Energy Systems byla založena v roce 2019 společně výrobcem baterií Triathlon a hamburským specialistou na intralogistiku společností Jungheinrich. Společný podnik vyrábí energetické systémy pro elektrické stroje v průmyslu. Společnost sídlí v saském Freibergu a slouží rychle rostoucí poptávce po inovativních a udržitelných energetických a bateriových systémech. Společnost má mimořádné odborné znalosti v oblasti oprav a repasování použitých lithium-iontových baterií. Při klasifikaci a vyhodnocování zbývající životnosti baterií se společnost opírá o know-how drážďanské společnosti NOVUM engineering GmbH, která je odborníkem na monitorování baterií na bázi umělé inteligence.

Bateriové úložiště ve Freibergu naplánovala a postavila místní partnerská společnost TRICERA energy GmbH. Tato společnost se specializuje na stacionární skladovací technologie a průmyslová skladovací řešení. JT Energy Systems a její akcionáři Jungheinrich a Triathlon investicí do této technologie budoucnosti činí důležitý krok v realizaci své strategie udržitelnosti.

Máte otázky?